Sunday, January 08, 2012

another year again~

bismillahirrahmanirrahim
assalamualaikum (^___^)

kaifa haluka/haluki? ana be khoirr, alhamdulillah =)
ok, entry ni ana nak wat experiment sket..oh, before that, sorry for the mixing of english and malay words..santai aja bah yaa =) oh, experiment tadi? ana nak try bahasakan diri atau gunakan pronoun 'ana' untuk ganti saya/aku/ambe etc.. :p well, kata new year, so kita wat la perubahan sket ye..hehe..baru cuba2 je ni, bcoz ana suka dgr org guna pronoun ni, and..tak salahkan kalo ana pun nak guna juge..hihi ( ^___ ^ )

ok, pasal new year..yaaa, it's another year again.rasa macam baru je semalam ana grad..[hehe, sengaja..coz ana dah agak gusar menanti tawaran posting yg belum kunjung tiba.hehe.tapi xpe, ana serahkan sume urusan pada yang Maha Mengetahui, kan3 =) ] hmm..new year ea..ape yg org slalu discuss pasal ni yek? of course la azam kan? setuju? bagusss :p

ape azam ana? ok, since it's another year, that means 'something' is definitely coming closer..ape dia? jeng3...
jodoh? hm...ana pun x pasti lg.hehe
kerja? harap2nye..tapi pun still tak pasti gak..
ada benda yg lebih pasti lagi..sangat2 pasti...


ok la..jawapannyee -----> k.e.m.a.t.i.a.n.
ape kaitan kematian dgn azam ana?
ok, azam ana: membuat persiapan demi sebuah 'kematian' yang cemerlang

eh??kematian pon ada 'cemerlang'?? ade dean list ke?? (hehe, sorry, ana wat lawak akademik jap :P )
erm, kematian pon ada levelnya..and i pray to Allah that i'll have the excellent one..
ok jap, perasan tak ada inverted comma kat perkataan kematian tadi?
actually maksud ana ialah kematian = kehidupan baru setelah kehidupan sementara di dunia ni
so dalam erti kata lain: untuk akhirat nanti, yakni kehidupan yg hakiki dan sebenar2nya utk manusia =)
jadi utk capai azam ana ni, kenalah ana byk2 ingat mati..kan3? =)

eh..kalo asyik ingat mati je..tak majulah gitu..tak buat ape2..dok sibuk tunggantunggeng solat jaaa..tak pi kije..tak makan..minum..ye la, da nak mati kan...

hehe, kalo ada yg pk gitu, harap dpt betulkan ye..
sebab dgn ingat mati, bagi org yg faham (alhamdulillah, ana pun baru je belajar) kita akan lebih berusaha utk hidup dgn lebih jayanya..reasonssss:-

1.di akhirat nanti amalan2 kita akan dihisab..and bila kita da mati da takde can dah nak balik dunia utk topup ape2 yg kurang (uuuu..takut3) sooo..dgn ingat mati, kita akan usaha sebaik mungkin utk buat amalan dgn sebaik mungkin sebab mungkin itu amal kita yg terakhir..
AND...amalan itu TAK TERHAD kepada solat sahaja.walaupon solat ialah amalan pertama seorang muslim yg akan dihisab nanti tapi byk lagi menda lain yg akan turut dipersoalkan..antaranya tanggungjawab kita sebagai seorang anak, murid, guru atau apepun profesion anda, sebgai seorang rakyat di negara anda, sebagai seorang daripada ummat nabi Muhammad s.a.w. dan banyaaaak lagi...so sume tu kena pikir, jadi takdelah insiden cam kat atas tadi berlaku..  [tak buat ape2..dok sibuk tunggantunggeng solat jaaa..tak pi kije..tak makan..minum..ye la, da nak mati kan...]

2. bila ada matlamat utk mati, kita akan lebih ingat yg dunia ni bukan segala2nya..insyaAllah

3. ingat mati = ingat janji pertemuan dgn Allah = nak usaha utk dapat menatapNYa = akan usaha lebih di dunia, insyaAllah

ok la, byk da ana bebel neh :p
erm..ini azam ana, and as a normal,typical human being ana tak dapat lari dr sifat pelupa, suka buat silap..terlalai..terleka..terlengah dan macam2 terrrr lagi..soo..kepada yg baik hati di luar sana, kalo nampak ana ni cam lupa2 je kat azam ana ni, tolong la ingat2kan..tolong tau! thank u (^_______^)

last but not least: i am always a student in this life, so never be bored to teach me or share knowledge with me, okay?

wassalam~

ada comment tak utk experiment ana ni? jgn segan2..sila2... =)
                                                                             



2 comments:

laila abdullah said...

actually ana is for saya...so...ok jer as long as farina suka...semoga berjaya dalam hidup dan dipermudahkan Allah dalam setiap urusan k...All the best

farina said...

haah, saya baru nak applykan penggunaannye dlm penulisan blog ni..in real life belum lagi..hihi

jazakillah laila, all the best for u too, amin =)