Monday, January 17, 2011

roda-roda kehidupan terus berputar

(sekarang ni kecenderungan untuk menulis blog dalam bahasa Melayu lebih tinggi..tapi ada gak campur2..hehe..ikut sedap hati la ye.. =D )

sebelum ni, first official meeting dgn supervisor untuk project paper for this final sem sangat menghambat hati..memang agak tidak enak untuk dikongsi..tapi yang pasti, sgt membebankan fikiran dan perasaan masa tu..sebab utama: takde topik! bygkan tekanannye bila room-mate sendiri da mula buat chapter 1,2,3 tapi kita lak terkial2 nak decide ape nak buat.SIGh~memang rasa cam dunia gelap sekejap lepas jumpa supervisor..mula la rasa menyesal teramat sangat sebab da SANGAT WASTE TIME masa sem lepas..tu la, sibuk sangat dengan korean fever..(regret...)

fitrah manusia..da kat jalan buntu..da rasa dunia gelap..barula teringat tuhan (malunya..)


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (Muhammad)?* dan Kami pun telah menurunkan bebanmu darimu* yang memberatkan punggungmu * dan Kami tinggikan sebutan(nama)mu bagimu. * Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan, * Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan * Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain) , * dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap.

Surah ASy-SyaRH (1-8)


SubhanAllah..benarlah kata2Nya..dan janji2Nya..
antara sifat Allah taala ialah arRahim..Maha Penyayang..kasih dan sayangNya melebihi keseluruhan kasih ibu2 di dunia ini..

alhamduliLLAh..ada jalan keluar utk saya..
alhamdulilLah, saya dah ada arah utk project paper saya..
alhamduliLLah, puji dan syukur bagi Allah yang memudahkan

oh..tapi..saya TAK BOLEH LEKA.. (ye, selalunya bila diuji dengan kesenangan, saya sangat mudah hanyut..hukhuk =S )
macam lagu kumpulan The Zikr

"..kesenangan yang datang, tak akan selamanya
begitulah selepas susah ada kesenangan..
seperti selepas malam, datangnya siang,
oleh itu WAKTU SENANG JANGAN LUPA DARATAN
gunakan kesempatan untuk kebaikan
sebelum segalanya terlepas dari genggaman
kelak MENYESAL nanti tak berkesudahan
apa gunanya sesalan, hanya menekan jiwa...."


3 comments:

Si Pemikir said...

berusaha dan bertawakkal

*az-zahidah* said...

Alhamdulillah... akhirnya acik dapat jugak ilham ape yang nak dibuat... teruskan usaha ok... jangan leka tahun akhir nie... banyak dugaan :)

farina said...

si pemikir: yup! keep up d faith along with the effort. janji2Nya adalah benar..

kak long: alhamdulillah..hehe, tu la, kena ada reminder ni.. =)